AKTUELNO

Atif Dudaković pušten je da se brani sa slobode, a u zapisu sa ročišta detaljno su opisani zločini nad Srbima. Neki delovi zapisnika opisuju situacije u kojima je Dudaković lično naredio ubistva raznih vojnika i civila.

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, rekao je ne može da se otme utisku i ne postavi pitanje šta je to novo u pomenutom dešavanju.

- Godinama konstatujemo kako je ovde, ili onde izvršena diskriminacija nad Srbima. Ovo je jedan primer koji nas ponovo stavlja u taj isti ponižavajući položaj, gde nam oni demonstrativno pokazuju da nema prava za Srbe. Način na koji je Hag definisao udruženi zločinački poduhvat je samo umivena verzija antirasnog zakona koji je NDH imala protiv Srba - istakao je Mladić.

Kako kaže, to nije normalan postupak i to nije pitanje za normalan sud, dodaje da ni Haški sud, ni sud u BiH nije normalan sud i da je to sve politička motivacija u kojoj mi treba da se suprotstavimo na državnom nivou.

Foto: Printscreen

- Protiv generala Mladića nema ni blizu dokaza kakvih ima protiv Atifa Dudakovića, a Dudakovića puštaju u malu sredinu, on živi u Bihaću, a on kao tamo neće uticati na svedoke. General Mladić može tamo da umre svaki dan, a ne puštaju ga na lečenje - istakao je Darko Mladić.

On dodaje da su Dudakovića vozili, a ne hapsili, i da mi takve stvari ne treba da dozvolimo.

Advokat Dragan Palibrk kazao je da pritvor nije obavezna mera, ali da 20 godina gleda različite aršine kada ti pritvori treba da se odrede prema nekog osumnjičenom iz srpskog naroda ili nekom osumnjičenom koji pripada drugom narodu.

Foto: Printscreen

- Recimo, nekog Bošnjaka, Hrvata, Albanca i tako dalje. Naravno, za svaki zločin treba da se sudi. Ali, kako to da čovek kojem se stavlja na teret 200 i nešto duša može da bude na slobodi, da pravi miting ispred pritvora - zapitao se Palibrk.

Goran Petronijević, advokat, rekao je da se događa fenomen koji smo jedino mi shvatili na način na koji su nam to prezentovali.

- To je otprilike da svako kazni svog izvršioca, odnosno izvršioca nekog zločina iz sopstvenog naroda , i kada svi to učine, onda će se steći uslovi za kakvo-takvo pomirenje. To se jedino u Srbiji radilo. Čini mi se mnogo više sistematski nego što bi trebalo, za razliku od drugih - kazao je Petronijević.

Foto: Printscreen

On dodaje da ako se pogleda sud u Sarajevu, u Zagrebu, drugi sudovi, pa i onaj u Splitu, koji je sudio kapetanu Draganu, kako kaže, da ne govori o Haškom tribunalu, vidi se jedna strahovita diskriminacija Srba u pogledu načina i procesuiranja i broja onih koji su procesuirani.

- Gore od svega toga je diskriminacija srpskih žrtava, što je mnogo teže nego ono prvo. Kada se diskriminišu žrtve to je mnogo teška poruka - istakao je Petronijević.

Pomoćnik bivšeg ministra pravde Ante Bošković rekao je da je samo Srbija radila ono što se tražilo, a da drugi nisu, pa da ga zbog toga ne čudi ovo što se desilo sa Dudaković.

Foto: Printscreen

- Meni ovo puštanje iz pritvora ukazuje da će tu možda biti postupka, nekog blagog i na kraju oslobađajuća presuda, kao što se to do sada i dešavalo - naglasio je Bošković.

Više o ovoj temi pogledajte u videu:

#Atif Dudaković

#Zločin

'